29 september 2015

Mark Twain: een reprimande over schaatsen

A Curtain Lecture Concerning Skating is een korte dialoog van Mark Twain. Een man geeft zijn vrouw een reprimande  - curtain lecture - omdat zij wil leren schaatsen:

"Don't interrupt me, woman! I tell you it's absurd -- you learn to skate!"

Erg complimenteus gaat het er niet aan toe, maar wel geestig:

"You look fat, and awkward, and dismal enough, any time; but when you are on skates you waddle off as stuffy and stupid and ungainly as a buzzard that's had half a horse for dinner."

Non-fictie
Mark Twain schaatste als jongen op de Mississippi. In zijn autobiografie schrijft Twain over de donkere nacht waarin hij stiekem met zijn vriend Tom Nash ging schaatsen. Het ijs was al aan het breken, zodat ze op een gegeven moment alleen nog van schots naar schots konden schaatsen en springen. De jongens stonden doodsangsten uit. De moeilijkste sprong was om weer van een schots op de wal komen. Het lukte Mark Twain wel maar zijn vriend Tom kwam net te kort en belandde in het ijskoude water. Hij werd ziek en kreeg een ernstige oorontstekingen en werd bijkans doof.  Twain besluit zijn verhaal op die typische Twain manier: "When Tom supposed he was talking low and confidentially, you could hear him in Illinois."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten