02 oktober 2015

Apollo en de discus

Mythen waren de basis van het Griekse denken, bijvoorbeeld over het ontstaan van de wereld, het contact met de goden of de natuurverschijnselen. Die verhalen zijn aan ons overgeleverd door verschillende schrijvers, waaronder uiteraard Homerus. Sport maakt ook deel uit van deze mythen, ook bij Homerus.

Sport was een belangrijk onderdeel van de rituelen rond de dood. De Olympische Spelen - de Griekse dus - zijn ontstaan uit de zogenoemde lijkspelen rond een begrafenis. Die spelen bestonden uit vaste onderdelen, zoals wagenrennen, hardlopen, boksen en worstelen. Maar ook speer- en discuswerpen. Deze sporten zijn later losgezongen van de begrafenisrituelen.

Een discusverhaal: Op een dag hielden Hyakinthos en de zonnegod Apollo een wedstrijd discuswerpen. Apollo wilde indruk maken op zijn geliefde en wierp daarom met al zijn macht. Hyakinthos wilde ook indruk maken en begon als een razende te rennen om de discus op te vangen. Maar daarbij werd hij dodelijk geraakt aan zijn hoofd.
Volgens de mythe waren zowel Apollo als de westenwindgod Zephyros verliefd op Hyakinthos. Maar Hyakinthos verkoos Apollo boven Zephyros en dat maakte Zephyros kwaad. Toen Hyakinthos en Apollo aan het trainen waren met de discus, blies Zephyros de discus uit zijn koers en zo kwam Hyakinthos om het leven. 

Ovidius: de Latijnse versie
Toen Hyacinthus stierf was Apollo zo verdrietig dat hij bijna zijn onsterfelijkheid opgaf om samen te zijn met zijn geliefde in de dood. Om ervoor te zorgen dat Hades het lichaam van Hyacinthus niet kon ophalen, schiep Apollo uit het bloed van zijn geliefde de Hyacinthusbloem als een herdenking aan zijn dood en zijn tranen markeerden op de bloemblaadjes άί άί (helaas). Dat is de versie van Ovidius in zijn Metamorfosen waarin alle helden aan het eind van het verhaal een gedaanteverandering ondergaan in dit geval van mens naar bloem. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten