26 september 2015

De caddie van Mr. Frisbie

Ring Lardner was de buurman van F. Scott Fitzgerald. Samen brachten ze vele nachten drinkend in de tuin door. Lardner ging dan pas naar huis als zijn kinderen naar school waren, om ze een dronken vader te besparen. Lardner stond model voor Abe North uit Tender is the Night en ook J.D. Salinger refereert enkele keren aan Lardner, bijvoorbeeld in The Catcher in The Rye. Lardner is de favoriete auteur van Holden Caulfield: 'His story just about killed me!' Maar wij kennen Lardner niet.

Dat is jammer want Lardner was de grootmeester van het satirische, korte verhaal. Hij had een grote invloed op moderne schrijvers waaronder Salinger. Lardner heeft in zijn korte leven een groot oeuvre nagelaten. Veel sportverhalen ook, omdat Lardner ooit begon als sportverslaggever. Lardner had een zwak voor de kleingeestige, overmoedige sportman die hij altijd sprekend of hardop denkend opvoert, ratelend in zijn eigen dialect. Daarin was Lardner zijn tijd vooruit. Erg oud is de ongezond levende man overigens niet geworden.

De schrijver/verteller van het verhaal Mr. Frisbie is een caddie. Mr. Frisbie is een steenrijke eigenaar van een landgoed met een golfbaan. Deze Frisbie raakt verslaafd aan het spelletje en probeert constant zijn score te verbeteren. Zijn caddie is best bereid hem daarbij een handje te helpen, met bedrog uiteraard. En zo krijgt de caddie ook steeds meer invloed op het privéleven van zijn werkgever. Zelfs op de huwelijkspartner van diens dochters. Bedrog hoort erbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten