12 juli 2016

Ralph Hurne: The Yellow Jersey

In 1973 verscheen The Yellow Jersey uiteraard een wielerboek over de Tour. Het is geestig, snaaks, pervers, ongeloofwaardig, over the top....... kortom een interessant fietsboek dat je wel moet lezen als je van wielrennen houdt. Er waren voor 73 al wel fietsromans verschenen, maar een echte wielrenroman bestond nog niet. Het boek was daarom lange tijd koning eenoog in het land der blinden. Het boek kreeg ook vele herdrukken.

De held van het verhaal is Terry Davenport. Hij is de verteller van zijn verhaal. De man heeft een gecompliceerd liefdesleven. Hij heeft een verhouding met de dochter van de moeder met wie hij gaat trouwen. En daar komt nog een flirt bij from Down Under. Hij is wielerveteraan en traint Romain die gaat trouwen met de dochter. Kunt u het nog volgen? 
Romain is een groot talent. Potentieel winnaar van de Tour. Hij vraagt aan de oudere Terry of hij zijn knecht wil zijn in de Tour. De oude rot moet hem naar de bergen brengen. Terry stemt met tegenzin in. Door een samenloop van omstandigheden - een grote valpartij en diskwalificaties voor dopingzondaars - komt Terry in de gele trui en hij weet die trui zelfs enige tijd te verdedigen. Dan breit de schrijver er een snel einde aan, het is gedaan met Terry in de tijdrit. 

Als je het boek leest heb je geen idee van de tijd waarin het speelt. Dat komt omdat de schrijver het boek steeds slordig heeft aangepast aan de tijd van de herdrukken. Het verhaal van de man in het geel is wat ongeloofwaardig, dat is de zwakke kant van het boek. Het lijkt ook alsof de schrijver niet goed wist hoe het moest aflopen. Misschien had hij Terry niet zolang in het geel moeten laten rijden. Maar het is toch al met al een lezenswaardig boek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten