07 april 2016

The Matador of Five Towns

Bij het lezen van dit stokoude voetbalverhaal moest ik denken aan De Voetbalmatch van Louis Davids: "twintig knullen in d'r Jansen en Tilanus, liepen los in het midden op een grasveld rond," een leek op de tribune.

De verteller van The Matador, wordt door een arts meegenomen naar een beslissende voetbalwedstrijd  tussen Knype en Manchester. Hij is ook een leek die 20 marionetten en een bal ziet. En een keiharde wedstrijd waarin een speler zijn been breekt. De verteller beschrijft de wedstrijd vanuit het perspectief van de leek. 

whatever recondite affair it was that was proceeding. Then a whistle shrieked, and all these figures began simultaneously to move, and then I saw a ball in the air. An obscure, uneasy murmuring rose from the immense multitude like an invisible but audible vapour. The next instant the vapour had condensed into a sudden shout. Now I saw the ball rolling solitary in the middle of the field, and a single red doll racing towards it; at one end was a confused group of red and white, and at the other two white dolls, rather lonely in the expanse. The single red doll overtook the ball and scudded along with it at his twinkling toes. A great voice behind me bellowed with an incredible volume of sound: 
"Now, Jos!" 

Jos is de topspeler van Knype en weet een degradatie te voorkomen. Ondertussen weddenschappen afsluitend of het een jongen of een meisje wordt. 'Ik wed dat het geen jongen is,' zegt een man uit het publiek tegen Jos. En je weet, Britten wedden op alles.

Die avond bonst Jos op de deur van de arts, want de bevalling loopt niet voorspoedig. Het wordt een lange nacht waarin een tweeling ter wereld komt een meisje en een jongen en de kleine man uit het publiek komt ruziĆ«n over de weddenschap, terwijl de moeder boven in het kraambed overlijdt. 


The Matador of Five Towns van Arnold Bennet kun je hier online lezen. http://www.readeasily.com/arnold-bennett/00282/index.php

Geen opmerkingen:

Een reactie posten