24 maart 2016

Japanse vechtkunst: Jiujitsu

Het is de week van de vechtsport op dit blog. Dus Dick Bos! Dick Bos is een stripfiguur van Alfred Mazure. Hij maakte de reeks verhalen rond deze gentleman-priv├ędetective in de eerste oorlogsjaren. En in de jaren na de oorlog. De boekjes uit de oorlog zijn vaak in de kachel beland vanwege de kou. De bezetter wilde van Dick Bos een Nazi-held maken, maar Mazure weigerde in te gaan op dat voorstel. Mazure kreeg daardoor een werkverbod opgelegd.


Dik Bos was een grote Hollandse held, hoewel het Ministerie van Onderwijs de scholen waarschuwde voor de verderflijke invloed die de boekjes zouden hebben op de jeugd. Op mijn school het Aloyiuscollege in Den Haag was Dick Bos wel een held, omdat Mazure een oud-leerling was.

Dick bos is hard maar rechtvaardig en vooral geschoold in jiujitsu. Jiujitsu is een Japanse zelfverdedigingssport die iemand in staat stelt een tegenstander in enkele seconden uit te schakelen. Sommigen beschouwen het eerder als kunst dan als sport. Uiteraard was de schrijver Mazure zelf een bekwaam vechtsporter. Jiujitsu werd uitermate populair door Bos en na de oorlog werd vechten ook wel 'bossen' genoemd. Er zijn een kleine honderd beeldromans in deze serie verschenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten