05 augustus 2016

De beste fictieve sportverhalen

De OS zijn begonnen. Misschien nog een tijd tussendoor voor een kort sportverhaal. Naast romans en novellen zijn er vele sportverhalen. Soms zitten deze verhalen verstopt in een roman. Zo is the great Frost een zelfstandig te lezen kort verhaal uit de roman Orlando van Virgina Woolf.
Ik heb mijn aanraders op alfabetische volgorde gezet:

De drie gebroeders van Antoon Coolen. Een schaatser raakt geobsedeerd door de schaduw die hem volgt. Uiteindelijk verliest hij letterlijk of figuurlijk zijn hoofd. Hij raakt in een schaatspsychose.

The Great Frost van Virginia Woolf. Een onmogelijke liefde van een onnozele edelman voor een Russische prinses. Die laat zich weinig aan hem gelegen liggen. Maar ze schaatsen dagenlang over de bevroren Theems. 

Honky Tonk Bomber van Thomése. De alcoholische nadagen van de Duitse voetbalspits Gerd Müler in de VS. Hij belandt halfnaakt op de brandtrap van zijn hotel.

The Horns of the Bull van Hemingway. Een dodelijk stierengevecht waaraan geen stier te pas komt. Twee kelners bootsen een stierengevecht na, maar de toreador let niet goed op de hoorns van de stier.

Mr Frisbie van Ring Lardner. Een caddie krijgt steeds meer invloed op zijn werkgever. Zelfs op zijn familieleven. Hij zorgt voor de juiste partner voor diens dochter. Of overschat hij zichzelf?

A Kestrel for a Kave in deze coming of age-roman zit een meedogenloos voetbalverhaal verstopt. Hoe een jongen klein gehouden wordt op school. Ook door die verschrikkelijke gymleraar.

The Laughing Man van J.D. salinger. Een troep indianenjongens reist elke week met het opperhoofd naar de baseballdiamond. Maar er komt een meisje bij. Dat verandert de zaak. 

De schermwedstrijd in Hamlet prins van Denemarken door William Shakespeare. Hamlet schermt een dodelijke wedstrijd tegen zijn oude vriend Laertes over de vraag wie van beiden het meest van Ophelia hield. Aan het slot van deze wedstrijd is het gehele koningshuis van Denemarken dood.  

The Swimmer van John Cheever. Op een tuinfeestje besluit een aangeschoten gast via de tussenliggende zwembaden terug te zwemmen naar zijn huis. Daar wacht de protagonist een onaangename verrassing.

De wielerwedstrijd van Ciparola van Maarten Biesheuvel. Carlo komt zonder fietsketting over de streep. Dan begint het juridische en morele steekspel over de vraag wie de winnaar is. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten