23 juli 2016

Hoorspel: De berg der verschrikking

"Je klimt omdat er een berg is," besluit Carla het verhaal van De Berg der Verschrikking naar de roman The White Tower van James Ramsey Ullman. Deze roman wordt door velen beschouwd als de beste klimroman ooit geschreven. En ik moet zeggen dat het een verschrikkelijk goede sportroman is. Maar ook een sterke psychologische roman en een thriller.

Het boek begint met een lange aanloop, waarin we elke klimmer afzonderlijk leren kennen. Een Amerikaan die uit zijn neerstortend vliegtuig moest springen is een van de klimmers. Er is een nazi met verlof, een rijke Fransman met een cognac-probleempje, een jonge vrouw die er al een verschrikkelijk huwelijk op heeft zitten met een zeer late abortus. Zij gaan samen een berg bedwingen.

Van deze schitterende roman heeft de KRO in de jaren 50 een hoorspel gemaakt. Deel 3 en 4 zijn gelukkig bewaard gebleven. Het verhaal speelt aan het eind van de oorlog. Zes klimmers zijn om verschillende redenen neergestreken in Zwitserland om de Weissturm te bedwingen. De gids Adreas, de Oostenrijkse Carla, de nazi Hein, de Amerikaanse piloot Martin Ordway, de Fransman Delambre en de Brit Radcliff. Hij haakt als eerste af, Delambre vlucht in twee flessen cognac en en verliest zich in hallucinaties. Uiteindelijk klimmen de nazi en de Amerikaan samen verder. Andreas de gids beweegt zich voortdurend tussen de klimmers en de achterblijvers. Ik ga niet alles verklappen, want het hoorspel is beslist de moeite van het beluisteren waard. Het is een verhaal vol moeilijke dilemma's over vertrouwen, moed, angst, hoogmoed ... Zeer goed geschreven en spannend! 

Luister naar Deel 3
Luister naar Deel 4


Geen opmerkingen:

Een reactie posten