28 juli 2016

De beste sportromans

Ik heb op alfabetische volgorde mijn favoriete romans met sportfictie op een rij gezet. Dit zijn mijn aanraders:

De Berg der Verschrikking (The White Tower) van James Ullman. Een internationale groep mensen die toevallig bijeen zijn in Zwitserland tijdens de oorlog gaan voor het eerst de Weissturm beklimmen. Een psychologisch thriller van groot formaat. 

The Damned Utd van David Peace. Een fictieve biografie over de korte tijd dat Brian Clough trainer was bij Leeds Utd. Leeds is zijn aartsvijand en Clough is overmoedig en neerbuigend. 

Deliverance van James Dickey, vier Amerikanen peddelen in twee kano's over een rivier die afgedamd zal worden. De tocht wordt een nachtmerrie van wege de hillbilly's die jacht op de mannen maken. 

The Fast Men van Tom McNab. Hardlopen in de nadagen van het wilde westen. Shakespeare op tournee en elk hoofdstuk nieuw sportbedrog. Het is een fraaie aaneenrijging van sportverhalen met bedrog in alle soorten en maten. 

De Favoriet (The Natural) van Bernard Malamud. Een honkbalspeler belaagd door een vrouw in de trein. Maar waarom? De Amerikaanse held is een baseball player. 

De Nederlandse maagd van Marente de Moor. Een schermster gaat in opleiding bij een befaamde Duitse MaĆ®tre en komt gaandeweg tot de ontdekking wat er is voorgevallen tussen haar vader en haar leraar. 

Het Record (Tiden) van Per Olav Enquist. Een kogelslingeraar werpt met een reglementair te lichte kogel. Zelf meent hij dat hij de sport een dienst bewijst, maar het is bedrog. Een zoon kijkt terug op het bedrog van zijn vader. 

The Wheels of Chance van H.G. Wells. Een romantische thriller met een heuse achtervolging op de fiets. Het eerste en beste fietsboek aller tijden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten