23 april 2016

De schermwedstrijd in Hamlet

Shakespeare is vandaag 400 jaar geleden overleden. Daarom op dit weblog de ultieme schermwedstrijd uit de literatuur, uit het toneelstuk Hamlet prins van Denemarken. De wedstrijd waarbij er alleen verliezers waren.

Hamlet is kroonprins van Denemarken. Zijn vader is vermoord dankzij een complot gesmeed tussen zijn moeder en haar minnaar de broer van de koning. Erger nog deze oom van Hamlet heeft zichzelf gekroond tot nieuwe koning hoewel Hamlet troonopvolger was. Per ongeluk doodt Hamlet Polonius als hij denkt dat het zijn oom is. Hamlet wendt krankzinnigheid voor en zijn grote liefde Ophelia sterft van verdriet. 

De begrafenis is de opmaat voor een alles vernietigend slot. 

Haar broer Laërtes springt overmand door verdriet in haar graf. Hij wil samen met zijn zus begraven worden. Hamlet springt ook in het graf en roept dat hij meer van Ophelia hield dan veertigduizend broers konden. Ze raken slaags over hun liefde voor Ophelia. De koning stel voor een beslissende schermwedstrijd tussen beiden te houden. Hamlet en Laërtes gaan akkoord met het voorstel. Maar in de hoofden van de koning en van Laërtes gaat niet veel goeds om. Het spel gaat op de wagen, en natuurlijk is er bedrog in dat spel, maar in dit geval bedrog waaraan iedereen ten onder gaat. 
Hamlet scoort het eerste punt. En het tweede. Hij weigert vooralsnog te drinken uit de beker die de koning aanbiedt. De koningin neemt de beker op om te toosten op haar zoon Hamlet. Voordat haar man haar kan tegenhouden drinkt ze uit de beker. Het is gif.
De derde ronde eindigt onbeslist. Hamlet weet niet dat Laërtes zijn zwaardpunt heeft gedoopt in dodelijk gif. Hij verwondt Hamlet met dat zwaard. Er volgt een rommelig handgemeen waarin Hamlet het zwaard van Laërtes in handen krijgt. Hamlet verwondt op zijn beurt Laërtes met zijn eigen giftige zwaard. Laërtes vertelt dan dat zij beiden zullen sterven. Hij vraagt Hamlet om vergeving. Hamlet neemt ten slotte vlak met Laërtes’ zwaard wraak op de koning en dwingt hem ook zijn eigen gif te drinken. Dan sterft ook Hamlet in de armen van zijn vriend Horatio die zegt: 

Good night sweet prince
And flights of angels sing thee to thy rest

Fortinbras de Noorse kroonprins komt de zaal binnen en vindt het gehele Deense koningshuis dood op de vloer. Het is een slagveld. Fortinbras heeft nu recht op de Deense troon en bezorgt Hamlet een begrafenis met militaire eer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten