15 maart 2016

Der Kinnhaken van Bertolt Brecht

Zet vier mannen aan een kroegtafel. Schenk bier en het gesprek gaat al gauw over sport. Bertolt Brecht plaatst deze mannen in zijn korte boksverhaal Der Kinnhaken aan deze kroegtafel en het gesprek gaat over boksen. Brecht was boksliefhebber. Over het schrijven van een boksroman noteert hij: 'Bij deze boksroman is boksen niet de hoofdzaak, hoewel er wel enkele spannende pagina's zullen zijn.'
Sport is inderdaad voor mij de belangrijkste bijzaak van de literatuur. En het wedstrijdverslag is voor de krant.

In het verhaal Der Kinnhaken zitten vier mannen na een bloedstollende boksavond nog even na aan een kroegtafel. Een van de mannen is sparringpartner geweest van Freddy Meinkes bijgenaamd Der Kinnhaken (in goed Nederlands de uppercut). Hij vertelt over de dag dat ze voor de grote wedstrijd nog naar het café gingen.

Plot
Der Kinnhaken is een man die doet wat hij wil. Hij gaat voor een wedstrijd rustig naar een rokerige kroeg en drinkt zijn bier hoewel iedereen het hem afraadt. Niet voor de wedstrijd! De obers weigeren hem bier te schenken dus gaat hij maar zelf naar de toog. Zwijgend rijdt hij daarna met zijn sparringpartner naar het sportpaleis. En hoewel het duidelijk is wat er gaat gebeuren, vragen de mannen aan tafel toch wat er toen gebeurde.

"En toen?"
"Hij werd in de tweede ronde knockout geslagen. Had je iets anders verwacht dan?"
"Nee. Maar waarom denkt u dat hij kockout werd geslagen?"
"Heel eenvoudig. Toen we naar het sportpaleis reden wist ik dat Freddy geen vertrouwen meer in zichzelf had."
"Dat is duidelijk," zeggen de mannen. "Maar wat had Freddy dan moeten doen?"
De voormalige sparringpartner drinkt zijn glas leeg en zegt gelaten: "Een man moet altijd doen waar hij zin in heeft. Voorzichtigheid is de moeder van de knockout."

A man's gotta do what a man's gotta do!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten