18 februari 2016

Kort verhaal: Hemingway

‘There’s nothing really can touch skiing, is there ?’ Nick said.
‘The way it feels when you first drop off on a long run.’
‘Huh, ‘ said George. ‘It’s too swell to talk about.’

Cross Country Snow is een kort verhaal uit 1924 van Hemingway die in die tijd in Parijs verbleef. Hemingway was verslaafd aan het skiën. Samen met zijn vrouw ging hij regelmatig naar Campina del Pezzo in Zwitserland. Het was in de tijd van telemarken en tourskiën. Cross Country Snow is in de traditie van Hemingway een echt stoer mannenverhaal. Dat in de ogen van feministen niet zoveel genade vond.

Hoofdpersoon in dit verhaal is Nick Adams, hij is het autobiografische karakter van Hemingway. Adams skiet samen met zijn vriend George in Zwitserland (George noemt zijn vriend Nick om onduidelijke redenen 'Mike'). Ze stoppen af en toe onderweg om het landschap te bewonderen.

Eenmaal in het dal gaan Nick en George een café in. De dienster is zwanger maar ongetrouwd. Nick vertelt schamper dat de Zwitserse vrouwen eerst zwanger moeten zijn voordat ze kunnen trouwen. Hell, no girls get married around here till they’re knocked up. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat zijn skiplezier voorbij is en de verantwoordelijkheden roepen. Nicks vrouw is ook zwanger. Het is niet duidelijk of hij daar blij mee is. Hij voert een strijd tussen autonomie en verantwoordelijkheid. Hij zal het skiën gaan missen. Nick en George beloven elkaar ten slotte om ooit weer samen te gaan afdalen.

Hemingway 2e van links

Geen opmerkingen:

Een reactie posten