17 december 2015

The Damned Utd

The Damned Utd is de hogeschool van de sportfictie. Dit boek van David Peace is een fictief verslag van de 44 dagen dat Brian Clough manager was van Leeds United in 1974. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Clough. Feit en fictie worden op een briljante manier verweven in dit boek. Niet alle betrokkenen waren daar blij mee. En ook de familie Clough was not amused met het harde portret van de Leedsmanager.

Het verhaal is zowel een stream of consiousness als een verhaal met de dialogen die Clough voert met spelers en directie. En Clough is daarin behoorlijk grofgebekt, arrogant en autoritair. Hij is gedreven en heeft lak aan de eigenaren van de club en dat maakt hem ook wel weer sympathiek. Maar de sfeer van de gesprekken is onaangenaam agressief. 

Plot
Brian Clough is een zeer succesvol trainer bij Derby als hij manager wordt van de aartsvijand Leeds Utd. De verhouding tussen Derby en Leeds is zoals de schrijver stelt ongezond. Clough is dus feitelijk een groot criticus van zijn nieuwe club Leeds en hun oude manager Revie. Het eerste dat Clough doet als hij zijn kantoor krijgt bij Leeds is het aan gort slaan van het bureau van zijn voorganger. Maar helaas zijn de spelers van Leeds nog altijd op de hand van hun oude manager. Revie is populair en Clough is er alles aan gelegen om beter te zijn dan Revie. 

De spelers van Leeds staan uiterst vijandig tegenover hun nieuwe manager. Het spel begint al met een zware overtreding en het schorsen van de aanvoerder. Na veel conflicten met spelers wordt Clough al na 44 dagen de laan uitgestuurd bij Leeds. Het publiek wil weten waarom en door een discussie op tv met Revie wordt het Clough duidelijk welke fouten hij heeft gemaakt. hij wilde beter zijn dan Revie desnoods met een elftal waar hij de pest aan had. Hij handelde louter uit wraakzucht. Een kinderachtige vendetta. 

Dit boek is een aanrader, ook als je helemaal niet van voetbal houdt. Geen opmerkingen:

Een reactie posten