10 december 2015

That's not cricket

Z
'Amerika is niet beschaafd zonder cricket', althans dat is de opvatting van Chuck Ramkissoon. Chuck is larger than life. Een immigrant in Manhattan net als Hans van den Broek.

Hoofdpersoon van Netherland is de ontmoedigde Hollander Hans van den Broek, een aandelenanalist op Wallstreet die na 9/11 en zijn scheiding terechtkomt in het 'zwarte gat' van het cricket. De energieke Chuck neemt hem op sleeptouw. Chuck is van plan een immens cricketstadion te gaan bouwen in Manhattan. Hans gaat op stap met deze Chuck om geld bijeen wil brengen voor diens grote droom. Hans merkt langzaam maar zeker dat Chuck in louche zaken zit in plaats van in koosjere sushi.

Deze Chuck is ook cricketscheidsrechter van de Staten Island Cricket club. Hans wordt uit nostalgie lid. Als Chuck tijdens een wedstrijd een bowler uit het veld stuurt, loopt er een man met een wapen het veld op. Chuck is als enige niet onder de indruk. Maar wij als lezers weten al dat hij binnenkort met zijn voeten in een blok beton in een kanaal verdrinkt.

Netherland heeft uiteraard een Nederlandse vertaling gekregen onder de titel Laagland. O'Neill is een Ierse-Turkse-Nederlandse-Britse auteur. Voor Netherland kreeg hij de PEN/Faulkner Award for Fiction. Het was het boek dat Obama las tijdens zijn inauguratie. Dat betekende uiteraard een doorbraak voor dit boek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten