10 november 2015

Opkomst en Ondergang 1

Bob den Uyl schreef het 'fantastische' verhaal Opkomst en ondergang van de Zwarte Trui. Inderdaad wielrennen. Het is een verhaal over een dreigende nieuwe wereldomvattende maffia in de wielrennerij en uiteindelijk de mysterieuze verdwijning van Fabiola, de koningin van Belgiƫ.

Wielrennen is geen literaire sport. Wat via boeken tot ons komt is journalistiek. Er is ook nauwelijks wielerfictie. Dat maakt dit verhaal bijzonder.

Het plot
Tijdens avondkoersen ontdekken organisatoren dat in het donker afspraken en combines tussen wielrenners onderling niet meer mogelijk zijn. Uit het streven naar een pure sportieve krachtmeting ontstaat het idee van nachtkoersen. Uiteraard moet daar wel aan verdiend worden en via een ingenieus goksysteem onttrekt de koers van de Zwarte Trui zich steeds meer aan het oog van het grote publiek. Het wordt een ronde van een exclusief gezelschap dat ook de pers buitensluit.

Om het nog exclusiever te maken worden de nachtkoersen al snel gehouden op de landgoederen van de rijkste leden van de wielervereniging. De nachtkoersen worden meer en meer een speeltje van de rijksten der aarde. De renners zijn in dienst van de vereniging en zijn bij het grote publiek onbekend.

De vereniging streeft naar een steeds grote exclusiviteit en zo ontstaat het idee van de Ronde van het Carboon: een ondergrondse ronde gereden in de verlaten steenkolenmijnen van Belgiƫ. De mijngangen worden met veel internationaal geld geschikt gemaakt voor een ondergrondse wielerkoers. En wie anders dan een vertegenwoordiger van het koninklijk huis moet het startschot geven? Koningin Fabiola daalt in de mijn en af om de renners de Ronde van het Carboon weg te schieten. Maar even later verdwijnt de koningin volledig van het toneel. Voor altijd spoorloos.

Een fragment uit het verhaal vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten