21 november 2015

My Old Man

My Old Man is een kort verhaal van Ernest Hemingway, geschreven in Parijs in 1922. Het is een van de vroege verhalen die 'het grote kofferdebacle' hebben overleefd. Hemingways koffer vol manuscripten is namelijk op Gare du Nord gestolen. My Old Man was toevallig via de post onderweg naar een uitgever. 

Het verhaal over bewondering en bedrog maakte eerst weinig indruk. Later veel meer en het is zelf tweemaal verfilmd. My Old Man is gepubliceerd in het boek Three Stories and Ten Poems

Plot
Hemingway vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Joe. Joe woont met zijn vader Butler in Noord Italië. Butler is steeplechase-jockey. Hij is wat te dik en daarom voortdurend bezig met afvallen, maar niet erg effectief. Zo rent hij in een rubberen shirt de berg op en verliest vooral vocht. Joe bewondert zijn vader. Maar of hij dat wel waard is, is de vraag. In een Frans café is Joe getuige van een ruzie van twee mannen met zijn vader, die later doet alsof er niets aan de hand was. Joe weet niet waarover de ruzie ging. De lezer dus ook niet. 

Als Butler een grote som geld wint, koopt hij in Parijs een eigen paard. Daarmee gaat hij racen. Maar al in de eerste wedstrijd slaat het paard in de laatste hindernis over de kop en belandt boven op de jockey. Butler overlijdt niet veel later en ook het schot klinkt waarmee het paard wordt afgemaakt. Dan hoort Joe een jockey zeggen dat Butler zijn vet gekregen heeft. Een collega probeert Joe nog gerust te stellen. En de lezer blijft zitten met de vraag of Butler wel helemaal zuiver op de graad was. 

Lezen kan online hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten