26 oktober 2015

The Wheels of Chance: wielrijden

H.G. Wells schreef deze romantische thriller op het hoogtepunt van de fietsmanie rond 1900. Met de komst van de fiets kregen mensen die nauwelijks stad of dorp uitkwamen ineens een grote actieradius. En meer mogelijkheden voor ontspanning. De fiets gaf ook een enorme boost aan het feminisme, vrouwen werden door de fiets onafhankelijker. Ook de dame in deze roman wordt onafhankelijk.

We schrijven de tijd dat fietsen nog een echte vaardigheid was en de fiets 'the machine' wordt genoemd. En je ging niet van huis zonder raadgevingen:

"Avoid running over dogs, whatever you do. It's one of the worst things you can do to run over a dog. Never let the machine buckle—there was a man killed only the other day through his wheel buckling—don't scorch, don't ride on the foot-path, keep your own side of the road, and if you see a tramline, go round the corner at once, and hurry off into the next county—and always light up before dark. You mind just a few little things like that, and nothing much can't happen to you—you take my word."

De plot
The Wheels of Chance, a Bicycling Idyll gaat over een winkelbediende die in zijn vakantie een fietstocht maakt langs de Britse zuidkust. De man genaamd Hoopdriver ontmoet al snel een meisje dat alleen lijkt te fietsen. Hun paden kruisen elkaar voortdurend. Zij, het meisje in de moderne grijze bloomers is ontsnapt aan haar stiefmoeder. Jessie wordt achtervolgd door een oudere man die opdracht heeft gekregen haar terug te brengen. In werkelijkheid maakt hij haar het hof. Hoopdriver en het meisje weten samen aan de man te ontkomen. Maar ook hij valt voor de charmes van Jessie die helaas voor Hoopdriver geen partij is. Jessie ging haar eigen leven leiden. 

Het is een komisch en een spannend verhaal niet alleen door de lezersvraag of Hoopdriver haar uiteindelijk zal 'krijgen' maar ook door de achtervolgingsscènes in het boek die niet onderdoen voor de moderne achtervolgingen met auto's. Je kunt het boek via de Gutenberg site voor alle soorten media downloaden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten